Antepostscriptum

Scrinul negru de George Călinescu

Posted on: 2010/09/02

Am citit-o în concediul de anul trecut, adică în august 2009. Şi nota asta am scris-o tot atunci, dar pentru că nu aveam blog, v-o arăt acum:

Citeva fragmente din “Scrinul negru”, care m-au impresionat intr-un fel sau altul:
“Cînd Stella şi Perla se îndreptară spre lagăr, observară înspăimîntate că magazia ardea. Soldaţi germani mai aruncau în ea grenade incendiare, spre a scăpa de deţinuţii inoportuni. Flăcările erau aşa de mari, încît de jur împrejur se vedea ca ziua, şi zăpada care încă nu se topise încă sclipea. Din pornirea instinctivă de a salva pe cei dinăuntru, cele doua fete se repeziră spre poarta reţelei de sîrmă ghimpată.
– Verboten! Strigă plantonul.
Şi îndată, îndreptînd puşca-mitralieră înspre ele, cu un ropot le doborî la pămînt. Stella şi Perla rămaseră astfel culcate ca şi cînd ar fi voit să doarmă, apoi zăpada albă se înroşi încetul cu încetul în jurul lor.”

M-au impresionat, deasemenea, cîteva din sfaturile arhitectului Ioanide pentru fiul sau fiica sa, pe unul sau altul urmînd sa-I nască metresa sa, dansatoarea Cucly, dar care, pînă la urmă, avortase fără să-l anunţe, fiindcă nu voia să piardă un balet la care urma să participe:
“ – Nu încerca, mai ales dacă te vei ridica cu mult deasupra comunului, să înlături duşmăniile pe care le vei stîrni, făcînd pe placul fiecăruia, umilindu-te înaintea adversarilor: e o trudă zadarnică, deoarece mediocrii te urăsc nu fiindcă i-ai contrazis, ci pentru că i-ai întrecut.
– E trist să vezi atîtea milioane de oameni care nu vor să fie Newton. Contribuie cît poţi la măreţia omului.
– Dacă nu poţi face tu planurile Coliseului ca architect, fii mulţumit, ca zidar, de a pune o piatră.
– Iubeşte statornic numai o femeie, pe accea care se alătură gîndurilor tale, şi cănd e tînără, şi mai ales cînd a încetat de a fi.
– Fiecare graţie fizică pierdută trebuie înlocuită la timp cu un farmec al spiritului. (foarte frumos! Nu-i aşa?)
– Esenţialul este nu de a fi desăvîrşită trupeşte, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feţei. Sînt femei care par distinse facial şi sînt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.”
Mai sunt multe fragmente frumoase şi interesante, dar nu am răbdare sa citesc mai departe, de asta le las pe altădată.

P.S. concediul acesta este minunat, fiindcă toată lumea mă lasă să citesc cît îmi doreşte inima. Nici nu vreau să mă întorc la Chişinău. La ţară ma simt perfect!
Fetitele unei rude de-a sotului meu ma înduioşeaza la culme. La fel si pe Ion. 🙂

Asta am scris eu atunci. Să fi ştiut eu în august anul trecut că la următorul august o să mă înduioşeze fata mea, chiar de acolo, din burtică… 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: