Antepostscriptum

Răsplata pentru măr

Posted on: 2010/10/14

Nu-i destul că stau acasă singură, tîrîind agale burta dintr-o odaie în alta în căutare de aventuri noi, pe care parcă le-am epuizat pe toate în limitele apartamentului, dar încă şi atunci cînd încerc să mă distrez cu vreun film, dau numai peste filme lacrimogene. Aşa-mi trebuie dacă nu pot să mă uit la comedii americane idioate mai mult de două minute!

Filmele celea lacrimogene despre care vorbeam… toate-s despre soarta femeii. Şi uite aşa, într-o zi am plîns pentru femeile din India („Water”), în alta – pentru cele din Africa („Desert flower”), iar în a treia – pentru restul femeilor („Fata cu tatuaj de dragon”). S-a aprins revolta în mine: oare chiar atît de scump să fie plătit mărul întins lui Adam? De ce, pe întinsul întregii planete, femeile trebuie să fie supuse la ritualuri atît de josnice şi dureroase?

De ce în India, femeile pot să rămână văduve din copilărie şi apoi să nu mai aibă decît trei opţiuni: să se căsătorească cu fratele mai mic al „soţului”, dacă familia lui doreşte asta, să ardă împreună cu corpul soţului decedat sau să-şi petreacă restul zilelor în mănăstire? Şi asta chiar şi în ziua de azi, cînd deja sunt legi care permit văduvelor să se recăsătorească, dar aceste legi nu sunt aduse la cunoştinţa bietelor femei, în marea majoritate analfabete… Hinduşii, pînă de curînd, o considerau pe femeie mai rea ca moartea, molimile, şerpii sau chiar iadul. Viaţa unei soţii se sfîrşea cu viaţa soţului ei. În India nimeni nu vrea să aibă fete. Ştiţi de ce? Pentru că e greu să măriţi o fată care n-are atîta zestre cît cere familia băiatului. Şi fata nemăritată devine o povară pentru familie, o ruşine. Din această cauză în India sunt interzise ecografiile.
De ce în Africa, fetiţelor, încă de mici, li se taie organele genitale exterioare, iar apoi rana li se coase, lăsîndu-se doar o mică gaură, pentru necesităţi fiziologice, iar cînd se mărită, soţul le taie cusătura, asigurîndu-se astfel că fata e „curată”? Şi asta nici măcar nu este o prevedere a Coranului… E doar o tradiţie născută din mintea bolnavă a oamenilor. Fetele care nu trec prin acest ritual sunt clasate ca prostituate. Anual, peste 6000 de fetiţe trec prin acest sîngeros calvar – multe nu rezistă şi mor… altele fac infecţii care le transformă viaţa în calvar…

De ce în statul arab preislamic, femeia era considerată o cauză de durere si nefericire, iar fetiţele erau cîteodată îngropate de vii dupa naştere?

De ce femeia musulmană nu are în căsnicie nici un drept? În fiecare moment, soţul nemulţumit poate să declare de trei ori: „eşti alungată” şi femeia trebuie să lase totul, inclusiv copiii şi să plece la familia ei care nu vrea să o primească. Soţia este propietatea bărbatului şi el are drept să o „educe” uneori cu bătaia. Femeile nu au drept la moştenire. Dacă părinţii mor şi au copii, numai bărbaţii se împart cu moştenirea. Dupa legea Islamică, femeia care este suspectată sau este vinovată de adulter este pedepsită prin omorîrea cu pietre, în timp ce bărbatului cu care a avut relaţii nu i se întîmplă nimic…

Dar de ce să mergem atît de departe? Femeia creştină se bucură de o viaţă scutită de asemenea teribile tradiţii, deacord, dar numai cît face vorba moldoveanului: „Taci, fa, femeie!”… Iar robia sexuală la care e supusă femeia de oriunde nu este oare cea mai groaznică formă de robie? Femeile sunt vînate, maltratate, înjosite. Ce folos că sunt elogiate în poezii?

E o revoltă internă care nu putea să nu se nască după ce am înghiţit atîta informaţie din filmele amintite mai sus. Dar… nu sunt supărată pe condiţia mea de femeie. Şi mi-am dorit o fetiţă. Şi o aştept. Sunt o femeie fericită. Şi aş vrea ca toate să fie!

Reclame

8 răspunsuri to "Răsplata pentru măr"

Toate cruzimile astea s-au nascut din frustrarile si complexele barbatilor. Intr-o lume dominata de ei,numai manipuland au putut sa submineze statului femeilor, pentru ca noi ne nastem cu niste forte extraordinare. Din burta mamei, fetitele se vor naste cu o misiune extraordinara, cea de-a crea viata, de a darui viata.Sunt Creatoare, ca si Dumnezeu, Creatorul nostru. De ce ne-a insarcinat pe noi, sexul frumos cu actul crearii, daca tot suntem sexul slab? De ce nu i-a dat lui Adam aceasta nobila misiune? Iar cele 9 luni, inclusiv chinurile facerii le infruntam ca niste adevarate eroine. Pe cand pentru un barbat si inceneral pentru oamenii de stiinta toate acestea raman a fi inca un mister. Ce misiune mai importanta poate fi decat proliferarea speciei umane? De ce sunt femeile mai longivive decat barbatii? Mistere legate de noi care nu au fost inca descoperite. Faptul ca barbatii inrobesc femeie si le prostituiaza, arata slabiciunea lor. Sunt atat de slabi incat sunt gata sa faca crime, crezand ca e mai usor sa faci banii asa decat sa-ti pui mintea la contributie. Iar despre civilizatiele si societatile marginale nu trebuie sa-ti prinzi capul!!! Important sa nu ne molipsim de idei misogine, arahaice si patriarhale.
Sa-ti fie fetita sanatoasa!

Dodo, mulţumesc! Un comentariu foarte argumentat. Sunt deacord cu fiecare cuvînt, aşa că nici nu am ce să adaug.

privitul filmelor dauneaza sanatatii..

Cel mai grav e cand ai o soacra cu principii din astea arhaice care vrea de la tine mostenitorul familiei si-i mai otraveste mintea sotul tau cu asemenea idei. De parca sexul copilului depinde de tine. Se stie foarte bine ca spermatozoidul e purtator de X sau Y, iar ovulul numai de X. Sau atunci cand, mai vrea sa-i nasti nepoata sau nepotul de ziua ei de nastere, de parca ai linie telefonica directa cu Dumnezeu si ai credit la el de indeplinit dorinte.

Nastere usoara:)))))))))))

Mulţumesc!
Pe mine m-a păzit Dzeu de aşa soacră şi soţ. Cum am spus – sunt o femeie fericită.
Dar ce este mai straşnic e că sunt şi femei care se lasă umilite şi consideră că asta e o normă, că „aşa a fost dat de la Dzeu” şi că „asta este soarta noastră”.

Am privit un film tare bun despre femeile din India – APA sau VODA, cum ar fi in rusa, e foarte profund si sugestiv.

Ma gindeam ca, desi nu avem manastiri din astea, si la noi unele femei au soarta amara, asemanatoare celor din India, din pacate…

tocmai despre acest film vorbeam şi eu, am scris în paranteze „Water”. 🙂

Sorry:)Am citit desigur…si parca engleza o stiu cit de cit, dar nu am facut „traducerea” probabil…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: