Antepostscriptum

Aşa… o părere de luni dimineaţă

Posted on: 2010/12/06

E greu în ziua de azi… Nu vă speriaţi, că nu vreau să vorbesc despre sărăcie şi politică. E greu să găseşti un film bun, am vrut să spun. Şi dacă încă să plîngi poate să te mai facă vreun film – două colea, apoi cu rîsul stăm prost de tot. Ce comedii tîmpite se fac azi, cel puţin cele care se împing pe piaţă. Americanii deţin întîietatea la comedii prosteşti. Ori eu nu înţeleg umorul lor… Dar eu nu neapărat despre comedii vorbesc, şi nu neapărat despre americani, dar aşa, în general, despre filme şi nu numai. Vorbesc şi eu un pic cît timp Raluca doarme…

Am observat că americanilor tare le mai place să vîre prin filme faza cu ruptul hainei: s-a prins fusta în uşa maşinii, sau pijamaua între geam şi pervaz, sau pantalonii în vreun cui şi, cum faci un pas – prrrrrrr! – s-a rupt! Din ce stofă e făcută oare pijamaua ceea că se rupe aşa spectaculos? Oare şi ei se îmbracă cu terfe chineze? Şi numaidecît posesoarea pijamalei trebuie să se întoarcă cu faţa spre geam, să facă ochii cepe şi tocmai după asta să-şi acopere bustul. Eu, fană fidelă a băieţilor de la Mythbusters, chiar am încercat să iau un tricou mai vechişor şi să-l vîr între uşi să văd cum o să se rupă cînd o să mă pornesc, dar am obţinut o rupturică, aşa, nu prea ochioasă, abia după trei încercări; şi asta cu ceva efort depus.

Faza asta cu ruptul hainei e la fel de „tare” ca şi faza cu alunecarea voalului pe piciorul ras cu Gillette for women – ca şi cum dacă piciorul cela n-ar fi ras, voalul s-ar poticni în păr şi n-ar mai aluneca…

Altă fază care mă omoară în filmele americane e discursul de final. Nu se poate să nu fi observat cît de deştepţi şi mari oratori devin eroii filmelor americane la sfîrşitul filmului. Tot filmul a fost un prostănac, un papă-lapte şi un tîrîie-brîu (citeşte fotbalist, fotbalist, fotbalist) care n-a putut drege mai mult de două fraze compuse pe tot parcursul filmului, dar la sfîrşit te pomeneşti cu un orator de mai mare dragostea, care sensibilizează publicul şi răstoarnă imaginea sa de pînă atunci. Genial!

A, da! Încă una! Filmele despre şcolile americane, în care cei mai cool elevi sunt fotbaliştii şi echipa de susţinătoare, şi toţi îşi bat joc de grăsana şcolii. E de mirare cum e numai una, cînd mai mult de jumătate din populaţia SUA suferă de obezitate şi lucrurile ar trebui să stea tocmai invers.

Nu mai zic nimic de Bruce Willis, cu masteratul în salvarea lumii… Să mai zici că americanii nu pot face comedii.

Sau de Milla Jovovich, cu Evil -ii ei…

Devin previzibili americanii ăştia…

Iată dacă vreţi să rîdeţi şi să plîngeţi, mai uitaţi-vă o dată la „Troiţa”, cu genialul Vitalie Rusu în rolul drăguţului de Fimca, cu Victor Ciutac în rolul înţeleptului Savca şi cu Boris Bechet în rolul gospodarului Nicanor, cu Veronica Grigoraş în rolul harnicei Margarete şi cu Rodica Cojocaru în rolul sensibilei Liza. Ăsta da – film genial! Iată acolo – comedie, acolo – dramă, acolo – înţelepciune, acolo – dragoste, acolo – morală!

Da’ Fimca desigur că îi bate pe toţi! Moldovă, ai film!

Reclame

6 răspunsuri to "Aşa… o părere de luni dimineaţă"

Daca gasesti uitat-te la aceste filme americane mai vechi, dar unde ai si comedie si drama, preferatele mele „Fried Green Tomatoes” si „Boys on the Side”

ps. o comedie americana mai recenta care mi-a placut „Julie & Julia” si in general toate filmele cu Meryl Streep le ador.

merci, Viorica. am să încerc. 🙂

Viculea, umorul american e, in general, atunci cand te dor muschii de la obraj de cat ai incercat sa razi, da n-ai avut la ce. Mai sunt si interesante, de obicei vechi. Eu in ultima vreme ma uit la filme mai putin comerciale, is mai bune.

deacord – mai bune, dar mai greu de aflat despre ele şi de găsit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: