Antepostscriptum

Acasă

Posted on: 2011/07/26

„Satul vacanţelor” – aşa îi spun eu, căci atunci cînd studenţii de la şcoala agricolă sunt în vacanţă, în vacanţă sunt şi cei ce constituie personalul şcolii, ceea ce reprezintă cam vreo 90 la sută din toţi locuitorii satului, aşa că vara e pustiu, dar şi linişte şi pace în Cucuruzenii de Sus. Acolo am petrecut cu Raluca două săptămîni de răcoare, în timp ce lumea se năduşea aici la Chişinău. Dar iată şi şcoala:Şi ca să nu vă pară calea-valea, clădirea are mai mult de un veac şi, cum e şi de presupus în acest caz, are şi o istorie băgată. Dar nu vorbesc mult, iată şi dovezile:


Dacă tot am trecut pe aici, apoi că mai zic în treacăt că peste drum e casa părinţilor mei.
Iar peste drum de şcoală, alt loc public:

Pe moş Ion poţi să-l întîlneşti oriunde, ocupaţia lui de bază fiind să colinde satul şi împrejurimile lui. Cred că ar fi un ghid bun.
Dar iată şi „descălecătorul” satului:

Cîndva satul se numea Kotovsk.
Recent, Grigorii Ivanovici a avut onoarea să hrănească cine ştie ce familie hămesită sau să potolească setea cine ştie cărui cetăţean lovit de caniculă, căci bustul său a fost furat şi dat la fier vechi, dar a avut şi norocul să se mai găsească prin depozitele şcolii un alt bust, mai puţin masiv, mai puţin potrivit şi dintr-un material mai puţin calitativ, dar important este că istoria n-o să-l uite. Aşa că, falnic şi viguros, se înalţă în centrul satului şi în centrul parcului, unde se întîlnesc toţi tinerii pe înserat şi, în general, este loc de întîlnire în sat, întocmai ca statuia lui Ştefan în Chişinău. Adesea, mai ales în cursul anului de învăţămînt, cînd sunt studenţii, îl poţi vedea învelit cu şalinca, cu un chipiu pe capul pleşuv, bătut de gerul iernii, ba chiar a fost odată dotat, de către un student mai jelos, şi cu un cojoc, de cel pe care noi îl numim „cufaică”.


În pozele ce urmează: căminul studenţesc, răstignirea de la marginea satului, stadionul, aleea, încă o clădire a şcolii, mai puţin încărcată de istorie, precum şi unul din barurile satului, care îmi place mai ales prin florile care îi stau în prag.
Pe acest stadion atît de „ierbos” se organizează totuşi întreceri sportive, mai ales în perioada electorală. Pentru cei interesaţi de latura politică, la ultimele alegeri locale a cîştigat candidatul PDM.


Mulţumesc asistentului Ion Diaconescu pentru iniţierea în arta fotografiei. Cu această din urmă ocazie, am să mai revin cu reportaje fotografice.

Reclame

3 răspunsuri to "Acasă"

frumoase poze, superbe. Se vede ca ai avut asistent:)

frumoasa cladirea scolii…dar,din pacate,mutilata de „timp”

şi mie îmi place foarte mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: