Antepostscriptum

Sfaturi pentru fiica mea (1)

Posted on: 2011/10/11

Fii firească. Întotdeauna vei avea şansa să arăţi mai mult sau mai puţin din ceea ce reprezinţi, în dependenţă de necesităţile tale de a-ţi pune în valoare persoana, de a te manifesta ca profesional sau de a-ţi păstra doza de mister feminin, dar niciodată să nu te pui în lumina care nu-ţi este proprie, căci, mai degrabă sau mai tîrziu, aceasta te va trăda şi e foarte probabil să pierzi chiar mai mult decît sperai să cîştigi contînd pe o imagine falsă. Nu uita: tot ce este clădit pe minciună nu e trainic şi e vremelnic. Numai fiind mereu fidelă ţie însăţi, oricare ar fi imaginea ta reală, vei putea să cîştigi încrederea oamenilor, măcar a celor care ştiu să preţuiască ceea ce reprezinţi (căci de alţii nici nu vei avea trebuinţă); nu vei decepţiona pe nimeni şi, ceea ce e cel mai important, nu te vei decepţiona pe tine însăţi. Nu te sfii să ai o părere prea bună despre tine şi nu te amăgi că nu ai neajunsuri. Acceptă-te, iubeşte-te şi lucrează asupra ta. Numai fiind firească eşti unică.

Iubeşte oamenii. Oricum, aceştia îţi sunt cei mai apropiaţi semeni. Pe ei va trebui să contezi în viaţă, îndată după tine. Învăţînd să-i iubeşti vei şti să le înţelegi şi să le ierţi greşelile. Dar vei şti şi să-i admiri la justa lor valoare. Oamenii  nu trebuie să se împartă în cei pe care-i iubeşti şi cei pe care-i urăşti, ci în cei  pe care îi iubeşti şi pe cei pe care-i iubeşti mai puţin. Pe aceştia din urmă nu te ruşina să-i ocoleşti – aşa, ca să nu diminuezi şi mai mult dragostea faţă de ei. Nu-i invidia pe cei glorioşi şi nu te încrede în cei vicleni, dar iubeşte-i pe toţi, căci aşa îţi va fi cel mai uşor să trăieşti, să nu te decepţionezi atunci cînd te vor înşela. Pregăteşte-te pentru asta, căci aşa le este firea. E mai uşor să-ţi faci cărare printre oameni iubind, decît luptînd.

Nu lupta cu morile de vînt, dar nici nu te teme să fii cioară albă. Sper că ai să ştii să înveţi ce este imposibilul, dar dacă eşti convinsă că TU poţi să faci cel mai bine ceva, nu lăsa treaba asta pentru alţii. Fă-o!

Nu uita că eşti român. Nu-ţi cer să te mîndreşti cu asta, dar recunoaşte-o, cel puţin, cu demnitate.

Şi ultima pentru ziua de azi: Nu mă lăsa să-ţi dau prea multe sfaturi. Nici pe mine, nici pe alţii. Învaţă-te să ai încredere, în primul rînd,  în cunoştinţele, inteligenţa, viclenia, dibăcia şi chiar intuiţia ta.

Reclame

5 răspunsuri to "Sfaturi pentru fiica mea (1)"

Cit de mult as vrea sa ajung si eu momentul asta…sa scriu povete pentru fiica mea. Mai bine zis, sa ajung sa am o fiica:) Multe fericire tie, frumoasa familie:)

pot să-ţi spun şi când sau după ce ai scris textul acesta – în momentul când dormea, te-ai uitat la ea şi s-a pornit.

am ghicit?

am crezut că o să spui că după ce am citit regulile Lupului Sur, dar ai dreptate tu:)
deja am fost învinuită de plagiat

a, văd acum pe FB: liber mai adaugă un sfat: „nu te îndreptăţi niciodată când nu eşti vinovat” 😉

…”învinuiri” de genul acesta-s foaie verde. la oameni des le vine în cap ceva similar, în situaţii similare şi cu emoţii similare. un fel de algoritm sau matrix, dacă vrei.

şi la mine stă cam aşa un draft mai de demult despre picii mei.

nu, nu de învinuirea de pe fb vorbesc. mi-a spus cineva personal. am să ţin cont de sfat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: