Antepostscriptum

Întîrziaţii

Posted on: 2011/10/17

În viaţă trebuie să le încerci pe toate. Diamantul de pe dinte te nemulţumeşte – trebuia postat puţin mai la dreapta – hei, drăcie! Dar lasă că compensezi cu un nou tatoo, de data aceasta în jurul buricului, asortat ideal cu piercingul. Şi dacă nici de data asta nu vei fi mulţumită, te calmezi cu un păhărel-două de tequila sau cu o sambuca în flăcări, sau cu un B52. Apoi treci în altă fază a încercărilor: îţi fluturi buricul piercinguit şi dezechilibrat pe platourile unor discocluburi, pe al căror facecontrol eşti mîndră că îl treci mereu fiindcă ai un look bestial, deci îţi fluturi buricul cu tatooul nou-nouţ, abia cicatrizat, pe dinaintea unor ochi inflamaţi de dorinţă care îţi clipesc cu subînţeles – ei tot gustă viaţa din plin – îţi propun niscaiva praf încurajator şi mobilizator, accepţi fără complexe, apoi mergeţi să vă hîţîiţi dozele pe lengerie de satin şi mătase.

Nimic îngrozitor nu ţi se poate întîmpla. I se poate întîmpla oricui, în afară de tine: cuiva într-un film, unui om arbitrar din stradă, vecinului, la urma urmei, numai nu ţie. Tu ce poţi păţi? Cel mult, o inflamaţie a buricului suprasolicitat, un guturai…

Şi el spera să reuşească să se bucure de viaţă. Avea acelaşi drept la aceasta ca şi mine, ca tine, ca noi. Ce-i drept, el avea pretenţii mai mici la buric, în schimb visa să se facă mecanic, poate chiar constructor de maşini. Cît a fost mic, s-a învîrtit în jurul lui tatu-său mereu cînd acesta repara Moscviciul năduhos şi obosit. Nu rareori căsca gura şi pe mahala, dacă se întîmpla să i se defecteze cuiva motorul sau cutia de viteze – maşinile sovietice se reparau în curte pe atunci, nu le tîrîia nimeni la service.

Ţin minte, mai măricel fiind deja, procurase aproape pe copeici o rămăşită de motocicletă care stătuse mai mulţi ani în ploaie în curtea vecinilor buneilor lui; le cuplase cu nişte fiare din altă motocicletă uitată în garajul acestora şi, după mult chin, se urcase, victorios, cu un mahalagiu,pe calul de fier lipit de mîna lui. Pînă în seară, au reuşit să cutreiere tot satul în lung şi în lat, să arate limba unor agenţi rutieri şi, revenit acasă şi scărpinîndu-se un pic la ceafă, să hotorască să scape de copul delincvent, vînzîndu-l în celălalt capăt de sat. Avea şi stofă de afacerist.

În sfîrşit, visul lui ajunsese în faza incipientă de realizare: trecuse concursul la facultatea de mecanică. Era un început bun. Se apucase cu zel de teorie. Pentru că mai dura un pic pînă să devină constructor de maşini, pînă una-alta, se angajase la Fourchette, cu ajutorul iubitei fratelui său, pentru că nu se încumeta să se lăţească pe spatele părinţilor. Chiar şi pe această linie, nu contenea să facă planuri:

– Milica e aşa de bravo, îi mărturisea el fratelui mai mare. O să ajungă neapărat manager, să vezi dacă nu va fi cum îţi spun eu! Şi mă ridică şi pe mine, facem bani, ne cumpărăm o maşină la trei.

Mai tîrziu, cînd se născuse Raluca, le declarase alor săi:

– Gata, vouă vă ajunge nunţi şi cumătrii: Ralucăi am să-i fiu nan eu!

N-a ajuns constructor de maşini. Nici manager la Fourchette. Nici măcar pînă la încreştinarea Ralucăi n-a reuşit să ajungă… A întîrziat la trenul acestei vieţi.

Boala la răpus de pe picioare în cîteva luni. Nimeni nu credea că poate fi ceva grav: la 20 de aninimic grav nu ţi se poate întîmpla. Am rămas şi eu cu păcatul şi necazul pe suflet de a nu-l fi vizitat, ocupată fiind cu nou-născuta, la spital. Nu credeam, nu-mi trecea prin cap să mă gîndesc la o fatalitate  – om tînăr: ia, acolo, o durere de stomac sau de ce mai e… Ne-am trezit toţi într-un coşmar avid cînd nu prea mai rămînea ceva de făcut. Poate doar un transplat foarte costisitor peste hotare. În timp ce el se usca văzînd cu ochii, familia alerga să caute bani. Se adresaseră chiar şi la un post de televiziune care are obiceiul să fericească oamenii cu fast, pe PMAN, servindu-ne iniţial cu istorii plîngăreţe timp de cîteva săptămîni antecedente. Dar care n-a găsit două minute ca să arunce în eter un cont bancar pe care să se colecteze ceva bani. Ştirea despre cum un moşneag a vrut să se bucure de corpul unei tinere, dar a fost întîmpinat cu o bîtă, era mai captivantă. Slavă Domnului, s-au găsit alţi creştini care să pună pe post anunţul, apoi alţii care să întindă cîte ceva din puţinul lor. N-am mai înţeles dacă se adunase toată suma necesară, dar, oricum, aceşti bani erau meniţi să salveze deja viaţa altui tînăr. El întîrziase la trenul acestei vieţi.

Pe patul transpirat, din care nu mai avea să se scoale, el totuşi spera să-l prindă:

– Cînd am să mă fac bine şi am să ies din spital, am să-mi cumpăr un costum nou şi am să merg s-o botez pe Raluca, îi spunea mamei, abia silabisind cuvintele.

La poarta cimitirului, bunică-sa, care îl îngropase, încă tînără fiind, pe feciorul mijlociu, căzut în accident, îl bocea în hohote pe nepot:

– Dumitraş, scumpul mamei, vino şi ia-l de mînuţă pe Mişulică şi ai grijă de el…

Degrabă se face un an de cînd pămîntul apasă pe pieptul lui. Sute de vieţi s-au salvat între timp, dar şi alte sute au fost secerate de cancer. În fiecare zi cineva întîrzie la viaţă.

Tu să dormi însă liniştit. Ţie ce ţi se poate întîmpla? Cel mult, un guturai. Mai ai loc pentru un tatoo pe fesa stîngă. Ai grijă, după ce îl faci, să dormi, cîteva nopţi, pe partea dreaptă. Somn adînc!

În viaţă trebuie să le încerci pe toate? Drăcie, în viaţă trebuie să fii al naibii de prudent! Chiar şi cicatricea inofensivă de pe fesa stîngă se poate inflama.

Reclame

12 răspunsuri to "Întîrziaţii"

da, trist…

ei, Vica, de ce tu ma faci sa pling de dimineata…? Dumnezeu sa ne ierte.

[…] B.  Dulciuri  Dragoș Stanca   Lucian  Diverse  Dindina  Digodana  DianaEmma  Diana  Victoria  Devoratoarea Postează dacă ți-a plăcut pe:FacebookTwitterLike this:Like5 bloggers like this […]

n-a intarziat. s-a grabit, peste poate.

esti ocupata tare? n-ai mai scris demult.

si contul de FB l-ai sters…
Vica, revino…

da, sunt ocupată tare, tare. dar am să revin.

[…] Stanca   Lucian  Diverse Dindina  Digodana  DianaEmma  Diana  Victoria  Devoratoarea Daurel  danette  Dan D’ale […]

[…] Stanca   Lucian  Diverse Dindina  Digodana  DianaEmma  Diana  Victoria  Devoratoarea Daurel  danette  Dan D’ale […]

[…] Stanca   Lucian  Diverse Dindina  Digodana  DianaEmma  Diana  Victoria  Devoratoarea Daurel  danette  Dan D’ale […]

[…] Stanca   Lucian  Diverse Dindina  Digodana  DianaEmma  Diana  Victoria  Devoratoarea Daurel  danette  Dan D’ale […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: