Antepostscriptum

„1989.Prăbuşirea imperiului sovietic” de Victor Sebestyen

Posted on: 2012/05/28

O lectură, în primul rînd, deosebit de emoţionantă. Probabil pentru că sunt contemporană evenimentelor descrise, deşi, pe atunci cînd se derulau, abia mergeam la şcoală şi nu le înţelegeam esenţa. Însă spiritul care domina în atmosfera acelor ani, începînd cu „urcarea pe tronul” URSS a lui Gorbaciov, chiar văzute prin prisma atitudinii părinţilor şi apropiaţilor mei, m-au marcat profund. Îmi aduc aminte foarte bine de buletinele de ştiri ruseşti pe care părinţii mei le urmăreau, obedienţi, în fiecare seară şi unde apărea, neapărat, părintele perestroicăi, precum şi de întrebarea mea invariabilă: „Mama, tata, da’ Gorbaciov îi bun sau îi rău?” Nu ştiau nici ei, erau buimăciţi, după atîţia ani de minciuni sovietice, nu le venea nici lor a crede că acesta era sincer. Deşi nu mi-au răspuns niciodată direct la întrebare, ştiam eu, nu ştiu de unde, că ei sunt înclinaţi să spună că e bun.

În carte am regăsit o sinteză intrigantă a unor evenimente în general cunoscute.  Jurnalistul maghiar, Victor Sebestyen, reuneşte evenimentele unui puzzle încurcat, a cărui restabilire crează tabloul inerent al prăbuşirii imperialismului sovietic, o relatare fidelă a evenimentelor din cele şase state-satelit ale URSS, membre, alături de aceasta, ale Pactului de la Varşovia: Polonia, Cehoslovacia, RDG, România, Ungaria şi Bulgaria. De asemenea, autorul vorbeşte şi despre conflictul din Afganistan, care deasemenea a avut o contribuţie esenţială la destrămarea imperiului.

Astfel, întîlnim în paginile cărţii, istoria electricianului polonez, Lech Walesa, care ajunge să submineze puterea generalului Jaruzelski şi să creeze condiţiile pentru alegeri democratice; precum şi istoria scriitorului Vaclav Havel care, tîrît permanent prin închisori de către comunişti, nu şi-ar fi imaginat niciodată că va ajunge preşedintele Cehoslovaciei (ţara lui Kafka, ce vreţi?!); istoria dictatorului român Ceauşescu, cu detalii despre încercarea de evadare plină de ridicol, dar şi despre executarea groaznică; precum şi istoria altui dictator, vînzător de oameni, Erich Honecker; istoria unor evenimente triste precum represiunile împotriva turcilor din Bulgaria sau împotriva maghiarilor din Transilvania, războiul din Afganistan şi catastrofa nucleară de la Cernobîl; însă şi istoria unor evenimente fericite, încărcate de pozitiv, precum reuşitele germanilor estici de a evada în vest, prin Ungaria şi Cehoslovacia, căderea Zidului Berlinului, victoria Solidarităţii la primele alegeri democratice organizate după decenii de dictatură, inclusiv militară. Negreşit, factorul catalizator al tuturor acestor evenimente a fost venirea la putere a lui Gorbaciov, în URSS şi politica sa de glasnosti şi perestroica, deschisă spre Vest.  Relaţiile acestuia cu liderii din Occident şi cu SUA deasemenea ocupă o bună parte din relatarea autorului.

În cele din urmă, avem acces la o descriere amănunţită şi, pe alocuri, sentimentală, a anului 1989, care a fost piatra de temelie a distrugerii acelui regim care „printr-o ideologie arogantă şi intolerantă, a redus omul şi natura la instrumente meschine de producţie… la piese ale unei maşinării imense şi urîte.”

Am să închei cu o „rugăciune” pe care am întîlnit-o chiar în primele pagini şi m-a impresionat, dar care sper să nu mai fie niciodată actuală:

„Fereşte-mă Doamne de cei ce-mi vor binele

de băieţii simpatici

dispuşi oricînd la o turnătorie voioasă

de preotul cu magnetofonul sub sutană

de plapuma sub care nu poţi intra fără să dai bună seara

de dictatorii încurcaţi în strunele harfei

de cei supăraţi pe propriile lor popoare

acum, cînd se apropie iarna.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: