Antepostscriptum

„Studiul China” de T.Colin Campbell

Posted on: 2013/04/11

Love healthy eating Cu ceva ani în urmă, cînd spuneam „vegetarian” făceam asocieri involuntare cu una din variantele:  hipioţi drogaţi, călugări tibetani, fanaţi religioşi sau altfel de fanaţi.

La un moment dat (şi cred că pot să-mi aduc aminte că era cam cu vreo zece ani în urmă, pe cînd făceam practica de producţie la o întreprindere din Floreşti), mi-a căzut în mînă o carte despre modul de viaţă sănătos, nu ştiam de la început că era vorba de veganism. Era cartea „Tablete de stil de viaţă” a lui John Robbins. Am fost absorbită de această lectură, dar nu convinsă. Mai degrabă, această carte mi-a stîrnit curiozitatea pentru vegetarieni. Am început să am un soi de respect pentru ei, pentru că credeam (în mod greşit, desigur) că e vorba, în cazul vegetarienilor, de abstinenţă şi o mare putere de voinţă. Am citit tot mai mult, lecturile erau din ce în ce mai convingătoare şi, la un moment dat (cam vreo opt ani în urmă) am hotărît să „experimentez” acest mod de viaţă. Am pornit pe o cale total greşită, pentru că schimbarea modului în care mă alimentam nu era mai mult decît un experiment şi aşteptam în sinea mea să mi se pună obstacole ca să renunţ, în cele din urmă, la acest mod de viaţă. Eram încă destul de ignorantă. Nu venise momentul potrivit. Însă am continuat să caut lecturi despre nutriţie.

Acum, cînd fac acest lucru din convingere, înţeleg că nu este vorba de modă, mofturi şi nicidecum de abstinenţă. S-a schimbat ceva în însuşi modul de percepere a vieţii, a felului în care înţeleg „să-mi petrec” viaţa. Şi carnea, peştele sau laptele nu sunt pentru mine o tentaţie păcătoasă care trebuie evitată, pur şi simplu nu le doresc. Nu spun „e uşor să mă stăpînesc”, pentru că aceasta ar însemna, totuşi, că acest mod de viaţă presupune o abstinenţă cu un grad mic de dificultate, pe cînd, în realitate, nu există nici un fel de dificultate în a nu te alimenta cu produse de origine animală atunci cînd eşti convins că ceea ce faci e bine, şi nu numai pentru tine.

Un impuls cu adevărat hotărîtor în adoptarea acestui stil de viaţă a fost, pentru mine, cartea „Studiul China” de T. Colin Campbell. Am găsit aici toate argumentele care îmi mai lipseau în puzzelul meu de cunoştinţe despre nutriţie. Acum toate stau la locul lor, văd lucrurile cu claritate şi îmi dau seama, cu fiecare zi pe care o trăiesc, că mă bucur că am putut să păşesc peste gîndirea tradiţionalistă. Nu mă pot numi încă vegetarian, pentru că încă mai consum brînză, ouă şi lapte smîntînit. Sper să pot renunţa într-o zi şi la ele.

Oricît de mult v-aş povesti acum despre carte, ar fi mult prea puţin. Această carte nu se povesteşte, se citeşte. Acei care sunt interesaţi cu adevărat de nutriţie, care sunt nedumeriţi şi pierduţi într-un ocean de informaţii care se contrazic cu fiecare nou articol, cu fiecare nouă emisiune televizată, cu fiecare nouă descoperire a unei substanţe sau gene, deci cred că a venit timpul pentru aceştia să facă un pic de lumină, să clarifice anumite lucruri.

Studiul China e cel mai mare studiu de nutriţie care s-a făcut vreodată. Mai mult ca atît, este un studiu inedit, care a luat în calcul foarte multe variabile ale alimentaţiei şi alimentării, nu s-a bazat pe analiza separată a nutrienţilor . Citind cartea cu acelaşi nume, veţi fi capabili să înţelegeţi cum decurg diferite boli şi cum sunt influenţate, la diferite etape, de diferiţi nutrienţi. La fel, cred că vă veţi schimba părerea despre vitamine şi alte suplimente alimentare „benefice”, despre atît de mult blestematele sperietori cu numele de  „substanţe cancerigene”, precum şi veţi învăţa să priviţi nutrienţii şi alimentaţia în ansamblu, nu pe părţi constituente.

De asemenea, o să aflaţi de ce n-aţi auzit despre aceste lucruri mai devreme, ce factori stau în calea cunoaşterii voastre, cîte ceva despre sistemul de învăţămînt al medicinei şi alte cîteva lucruri despre industria alimentară şi despre ştiinţa „măsluită”.

Am să redau doar un fragment care se referă mai puţin la sănătate şi nutriţie (aceste lucruri trebuie citite în întregime, nu pe fragmente), dar la un adevăr de care ne lovim zi de zi:

Controversa Controverselor

Imaginaţi-vă că priviţi prima pagină a unui ziar şi descoperiţi următorul titlu mare: „Laptele de vacă – posibila cauză a fatalului diabet de tip 1”. Datorită faptului că reacţia ar fi atît de puternică, iar impactul economic uriaş, un asemenea titlu nu va fi scris prea curînd, în ciuda dovezilor ştiinţifice existente. Muşamalizarea unui asemenea titlu important se face sub puternica etichetă a „controversei”.

Cînd este atît de mult în joc şi cînd atît de multe informaţii sunt înţelese de atît de puţini oameni, este uşr de generat şi susţinut o controversă. Controversele constituie o parte naturală a ştiinţei. Totuşi, prea adesea controversa nu este rezultatul dezbaterilor ştiinţifice legitime, ci, mai degrabă, dorinţa de a prezenta într-o lumină falsă sau măcar a amîna rezultatele cercetării din cu totul alte motive decît cele ştiinţifice. De exemplu, dacă eu vă spun că ţigările vă fac rău şi vă ofer un munte de dovezi pentru a-mi susţine afirmaţia, companiile de ţigări ar putea veni şi extrage un detaliu nerezolvat şi apoi să suţină că toate argumentele legate de faptul că ţigările nu sunt sănătoase sunt cufundate în controverse, anulînd prin aceasta toate concluziile mele. Acest lucru este uşor de făcut, pentru că există întotdeauna detalii nerezolvate; aceasta este natura ştiinţei. Unele grupuri folosesc controversa pentru a înăbuşi anumite idei, a pune beţe în roate cercetării constructive, a deruta publicul şi a-i oferi pălăvrăgeli în loc de lucruri esenţiale. Susţinerea controversei ca mijloc de discreditare a descoperirilor ce produc disconfort economic sau social constituie unul din cele mai mari păcate în ştiinţă. 

Pentru o persoană care nu este de specialitate este dificil să evalueze legitimitatea unei controverse tehnice de înalt nivel cum este cea legată de laptele de vacă şi diabetul de tip 1. Acest lucru este adevărat chiar dacă persoana respectivă are interes pentru ţtiinţă şi citeşte articole ştiinţifice.”

Ţin să meţionez că autorul nu se bazează doar pe propria experienţă (enormă, dealtfel), ci şi pe studiile multor altor oameni de ştiinţă.

Unul din motivele pentru care am aderat şi eu la ideile veganismului (pentru că sunt în stînsă legătură cu alte convingeri ale mele) sunt rezumate cam în felul următor:

„Mîncînd în modul cel mai sănătos, contribuim şi la promovarea stării de sănătate a planetei noastre. Hrănindu-ne cu alimente de origine vegetală, noi folosim mai puţină apă, mai puţin teren agricol, mai puţine resurse şi producem mai puţină poluare şi mai puţină suferinţă animalelor.”

Şi cam toate motivele s-ar conţine în articolul Oliviei, la care vă dau link:

http://oliviasteer.ro/de-ce-nu-maninc-carne-partea-1/

2 Răspunsuri to "„Studiul China” de T.Colin Campbell"

eu am renunțat la carne de câteva luni, îmi imaginez cum s-a stocat energia negativă în animalul respectiv atunci când a fost omorât…un fel de furt de viață, e o chestie ciudată.

de multe ori, chiar şi înainte de a renunţa la carte, mă gîndeam cu groază la faptul că oamenii sunt … carnivori.

vreau să fie limpede, n-am scris aceasta în articol, o spun acum: nu acuz pe nimeni. fiecare e dotat cu gîndire, fiecare o foloseşte cum crede de cuviinţă şi faptul că eu consider alegerea mea corectă nu mă împiedică să respect decizia fiecăruia. dar aştept şi de la alţii să facă la fel.
întrebări de genul : „ce mîncaţi iarna – fîn?” sau „ce dacă dă o maşină peste tine? s-a terminat cu viaţa ta corectă!” nici nu mă afectează, nici nu mă impresionează, doar mă dezamăgesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

%d blogeri au apreciat asta: