Antepostscriptum

De ce au renunţat oamenii la alimentaţia sănătoasă

Posted on: 2013/04/21

DFHG_019_3GoodNutrRules_THUMB_Pentru că sunt într-o perioadă de adaptare la noul stil de viaţă, multe gînduri (şi destule eforturi) îmi sunt îndreptate în această direcţie. Încerc să mă informez din diverse surse, să compar ceea ce aflu, să-mi amintesc unele fapte pe care le cunosc din propria experienţă şi să fac unele concluzii.

M-am întrebat, printre altele, şi de ce au renunţat oamenii să se alimenteze sănătos. Şi mi-am răspuns. Dăcă vreţi să ştiţi şi voi cam la ce m-am gîndit, poftim de aflaţi. 🙂

Mai întîi, să definesc ce înseamnă, în accepţia mea, o alimentaţie sănătoasă. O alimentare sănătoasă, pentru mine, este, în primul rînd, o alimentare naturală, iar natural înseamnă foarte puţină procesare sau deloc şi fără rafinare, adică alimentele au cu atît mai mulţi nutrienţi cu cît sunt mai puţin supuse prelucrării termice şi rafinării. Deci, alimentele sunt bune dacă sunt integrale. Ar fi foarte mult de vorbit la temă, dar aceasta este ideea de bază.

Aşadar, de ce au renunţat oamenii la alimentaţia sănătoasă?

1. Pentru că sunt victimele industriei alimentare. Zi de zi, tot mai insistent, suntem inundaţi de publicitatea din media şi din stradă, de localuri care împînzesc oraşul, care ne propun produse savuroase, de care e greu să te aperi. Suntem amăgiţi că produse precum Barni, Hot-Dog şi chipsuri sunt gustoase, ba chiar unii au tupeul să ne asigure că nu ne dăunează sănătăţii. O întreagă „ştiinţă” a industriei este dezvoltată şi sponsorizată, astfel că au apărut un şir de „Institute” care poartă chiar numele unor corporaţii din industria alimentară (ex.Institutul Danone)  şi care fac cercetări a căror rezultate vor să ne convingă că sunt dezinteresate şi ştiinţifice.

2. Pentru că avem un ritm de viaţă accelerat. Economiseşti timp dacă pui un semifabricat în rolă sau la microunde şi-l înghiţi peste cel mult o oră, sau dacă faci un ceaun de ciorbă care-ţi ajunge pe trei zile, decît dacă stai să pregăteşti o cină raw food sau uşor procesată în fiecare seară, mai ales dacă nu-ţi place bucătăria. Avem atît de puţin timp pentru o viaţă sănătoasă, încît statisticile bolilor n-ar mai trebui să ne uimească. Cred însă că economia aceea despre care vorbeam mai sus e amăgitoare. De exemplu, de curînd am învăţat să fac biscuiţi gen Rafaello din numai două ingrediente,  în numai zece minute. Sunt delicioase, din produse integrale şi făcute fără foc.

3. Pentru că avem valori eronate. Studiile au arătat că în societăţile în care nivelul de viaţă creşte, cresc şi bolile abundenţei, precum cancerul, diabetul, bolile autoimune, bolile cardiace. În mare parte, acestea se datorează alimentaţiei nesănătoase, abundente. Dar nu trebuie să citim nici un studiu ca să observăm că bogăţia (hai să vorbesc chiar şi numai despre moldoveni) se asociază cu frigiderul plin cu carne şi cu alte produse „grele”, cu bucatele sofisticate, îndelung pregătite şi cu mîncarea la comandă. Să nu mai vorbesc de sărbători –  se rup mesele de grăsimi şi colesterol. Cine mai consumă la gustare două mere sau o salată de frunze? Cine mai stă în faţa televizorului cu alune de pădure sau nuci? La gustare ne otrăvim cu pizza sau hamburger, iar în timp ce vizionăm serialul sau showul preferat devorăm o pungă de pop-corn.

4. Suntem ignoranţi. Nu iubim să ni se spargă tiparele, să ni se ia ceea ce ne place, cu ce ne-am obişnuit şi cu ce ne este uşor să trăim. Considerăm că dacă aşa au trăit buneii, aşa trăiesc părinţii , aşa trebuie să trăim şi noi. Nu ne convine să alterăm ideea că laptele de la vaca bunicii şi carnea de la mielul sacrificat de Paşti sunt cele mai benefice pentru sănătatea noastră. Nu suntem ignoranţi pentru că nu suntem în stare să înţelegem unele lucruri sau pentru că nu avem acces la informaţie ci, pur şi simplu, pentru că nu ne convine să aflăm altceva.

5. Pentru că ne-am denaturat gustul sau suntem robii plăcerilor noastre. Există oameni cărora nu le vine să creadă că brocolli şi conopida se pot mînca crude. Ia să le mai spui că sucul din ştir este foarte nutritiv! „Ştirul e pentru porci” sau „Nu sunt capră ca să mănînc iarbă.” Unii părinţi îşi servesc constant copiii cu ciocolate, bomboane şi patiserii, conştienţi de faptul că sunt dăunătoare, numai pentru că picilor „le place”. Gustul primează faţă de raţiune, în majoritatea cazurilor. Îndulcitorii, adaosurile sintetice, intensificatorii de gust, prăjelile şi bucatele sofisticate ne-au „educat” nu numai gustul, dar şi modul de gîndire.

6. Pentru că facem parte din sistem. Un sistem în care industria nu numai că ne hrăneşte, dar face şi legile. În care viitorii medici studiază foarte puţină nutriţie şi nu leagă nutriţia de bolile care ne devorează (ar fi mai corect să spun că noi „le devorăm”). În care chiar dacă avem o cultură alimentară, nu avem şi o educaţie nutriţională. În care ştim că bolile şi durerea sunt parte iminentă a vieţii, iar medicii sunt cei care rezolvă aceste probleme, aşa cum mecanicii repară maşinile, dar nu vrem să fim noi înşine constructorii sănătăţii noastre.

Suntem ceea ce mîncăm. Eu zic că e firesc să fim naturali.

Poftă bună!

Reclame

3 răspunsuri to "De ce au renunţat oamenii la alimentaţia sănătoasă"

de fapt dilema ta este veche de cand lumea. Hedonism versus stoicism, simplitate si curatenie versus self-indulgence si abundenta prost inteleasa.

e simplu.
cred că ai vrut să zici stoicism versus hedonism? 🙂

da 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: