Antepostscriptum

Moartea unui spion. Povestea lui Aleksandr Litvinenco de Alan S.Cowell

Posted on: 2015/01/31

Acțiunile surprinzător de riscante și naiv de temperamentale sunt caracteristice oamenilor atipici. De obicei, aceștia merg cu ochii închiși prin viață, spre scopul lor, pînă cînd se lovesc de o stîncă care-i trezește, îi dezmeticește și-i face să revină la realitate. Asta s-ar putea să le zădărnicească atingerea scopului, dar să-i protejeze de alte greșeli, în schimb.

Stînca lui IMG_20150131_213958Aleksandr Litvinenco s-a dovedit a fi fatală. Nu l-a ajutat să-și refacă viața plină de riscuri, dar nici nu i-a zădărnicit scopul. Dimpotrivă, moartea i-a adus victoria pe care nu i-au oferit-o eforturile pe care le-a făcut pe parcursul întregii vieți.

Cartea Moartea unui spion  este o anchetă jurnalistică asupra unui caz de omor care se presupune a fi comandat de Kremlin. Vizatul, fostul KGB-ist și FSB-ist autoexilat în Marea Britanie în urma unor declarații despre crimele și corupția din sistem, Alexandr Litvinenco, este omorît prin otrăvirea cu un izotop radioactiv, poloniu 210.

Înainte de descrierea tuturor versiunilor omorului, a mersului anchetei britanice, pe de o parte, și rusești, pe de alta, cartea este un portret al Rusiei anilor ’90, al corupției, criminalității, apariției, în aceste condiții, ale oligarhilor, prin afaceri dubioase care au îngenunchiar Rusia postsovietică. Cartea oferă bucăți din biografia atît a personajului principal, Alexandr Litvinenco, cît și a altor nume cunoscute – a omului de afaceri Berezovski, a protejatului său care apoi se transformă în oponent lui, Roman Abramovici, ascensiunea lui Putin din protejatul primarului de Sankt-Petersburg, Anatolii Sobceac, în protejatul președintelui Elțin, precum și fragmente din viața altor ruși influenți (Andrei Lugovoi – fostă gardă de corp la KGB, apoi membru al Dumei de Stat, principalul suspect în cazul Litvinenco).

De asemenea, cartea se oprește, fugitiv, asupra celor două conflicte armate din Cecenia, însă asupra unor puncte destul de interesante ale acestora: momentul care a influențat razvrătirea lui Livinenco împotriva sistemului; o luptă rușinoasă a armatei rusești împotriva unei mîini de rebeli, în apropierea hotarului cu Cecenia; descrierea cauzei declanșării celui de-al doilea conflict cecen, declanșare care se pare că a fost orchestrată de Kremlin (explozii într-un șir de blocuri de locuit, puse în cîrca extremiștilor ceceni, fapt care nu a fost demonstrat niciodată).

O parte foarte captivantă a cărții este istoria însăși a izotopului poloniu 210, a modului său de acțiune, a efectelor sale, a modului de producere (descrierea orașelor izolate, închise din Rusia), a urmelor lăsate de izotop în cazul Litvinenco, care au ajutat la descoperirea suspecților și consecutivității acțiunilor acestora.

Se atrage atenția asupra conflictului diplomatic declanșat de moartea lui Litvinenco și de agitația internațională legată de îngrijorarea pentru scăparea de sub control a răspîndirii substanțelor radioactive  într-o perioadă în care se luptă pentru minimizarea rezervelor nucleare.

Sub toate aceste aspecte, cartea este foarte captivantă, ceea ce m-a frapat însă, în această istorie, este voința și tenacitatea naivă, dar și curajoasă cu care a luptat Litvinenco pentru cauza sa – era un om simplu, singur împotriva unui sistem neîndurător, imposibil de înfrînt. Cauza sa era pierdută încă din fașă, poate chiar el însuși era conștient de asta, dar el a luptat de parcă n-ar fi fost, credea în ceea ce făcea, fiind fantezist, pe alocuri, dar luptînd pînă în ultima clipă, chiar și atunci cînd era sigur că mai are de trăit clipe numărate. Din acest punct de vedere, povestea lui este impresionantă.

Cu atît mai mult o recomand, cu cît povestea lui Litvinenco a reintrat în atenția opiniei publice prin redeschiderea anchetei.

Reclame

2 răspunsuri to "Moartea unui spion. Povestea lui Aleksandr Litvinenco de Alan S.Cowell"

omor international nu exista, in rest tare bine 😉

Da, ai dreptate. Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: