Antepostscriptum

Despoți și dictatori de Tom Ambrose

Posted on: 2015/03/14

”În timp ce marxismul este epuizat,

iar fascismul este privit ca o aberație trecătoare,

despotismele religioase sunt mai active ca oricînd.

Atracția lor este reprezentată de certitudinea morală pe care o exprimă,

necondiționată de rațiune, dezbatere sau pur și simplu de umanitate.”

Cînd citești cărți ce relatează evenimente istorice, oricînt de mult nu te-ai adînci în subiect, oricît de mult nu l-ai retrăi, te detașezi, vrei-nu vrei, de acesta, din simplul motiv că toate cele relatate sunt istorie. Poți lăsa cartea într-o parte, răsufla adînc și reveni la viața reală, poate cu gîndul: ”Ce bine că nu am trăit în acele timpuri, în acele țări, ce bine că e istorie…”

Istoria ar trebui însă să fie o lecție care să ne învețe să nu mai repetăm greșelile care s-au făcut deja.

Pentru cei care azi cred că Caligula, Ivan cel Groaznic, Hitler, Stalin, Saddam Hussein sunt greșeli unitare ale naturii, iar puterea cu care au fost investiți de către susținătorii lor – greșeli unitare ale colectivității; pentru cei care se simt în siguranță azi și cred că metodele democratice și organismele internaționale stau să le apere drepturile omenești, deci, pentru ei, iată, stau drept exemplu regimurile despotice din Coreea de Nord, Birmania, Sudan… Statul Islamic este o dovadă că crimele împotriva umanității sunt în floare și azi. Să nu mergem prea departe – în Rusia, Putin a instaurat un adevărat regim dictatorial prin înlăturarea prin exterminare a oponenților politici și condamnarea tuturor celor ce se opun regimului… Neputința comunităților internaționale de a se ocupa de unele crize este un mister. Probabil că ea ar putea, uneori, fi explicată numai de ezitările democrațiilor occidentale de a ofensa opinia arabilor… Ei, ce ziceți? Vă mai simțiți în siguranță?

Cartea Despoți și dictatori nu are atît scopul de a ne face cunoștință cu cîțiva despoți marcanți ai istoriei, pe care îi folosește ca exemple mai degrabă, cît de a explica cauzele apariției acestora, profilul lor psihologic, caracteristicile unui regim dictatorial, pîrghiile folosite în ascensiunea și menținerea tiranului, dar și prezentarea metodelor antiumane folosite de-a lungul istoriei pentru satifacerea aspirațiilor și fanteziilor, de cele mai multe ori perverse, ale unui singur individ.

Cartea este, mai degrabă, un manual pe care, parcurgîndu-l, ai putea ușor recunoaște un regim dictatorial, încă din fașă.

Despoți și dictatori  abundă în scene sîngeroase și, uneori, îngrozitoare. Cred că ecranizarea unei asemenea cărți ar fi foarte cenzurată, cel puțin imposibil de vizionat pentru majoritatea oamenilor, dar, ca lectură, este destul de intrigantă și  educativă.

S-ar părea că apariția pe scena istorică a personalităților puternice, în anumite conjuncturi politice internaționale de criză, ar fi justificată. Națiuni întregi s-au simțit îndreptățite să susțină un lider cu mînă de fier care să le scoată din haos și să le recupereze gloria pierdută. Dictatorii par a fi eficienți pe timp de criză, de război, pentru că, avînd puterea concentrată în mîinile lor, pot lua decizii operative și întreprinde măsuri rapide, atît de necesare în momente de cotitură. Totuși, puterea cu care sunt invenstiți sau pe care au obținut-o prin violențe, este păgubitoare și-i face să se creadă atotputernici, în drept să decidă asupra sorților mulțimilor.

Poate că democrația este cea mai ineficientă formă de guvenămînt, datorită birocrației și lungilor polemici pentru luarea unei decizii. Dar ea este eficientă pentru că reflectă voița majorității, apărînd, totodată, drepturile minorităților și ceea ce este mai important, majoritățile și minoritățile nu sunt entități fixe, rolurile se pot oricînd inversa, ceea ce nu s-ar putea întîmpla niciodată într-un despotism:

În peste 2000 de ani nu s-a inventat nimic care s-ar putea substitui acestui sistem greoi; dar chiar dacă despoții au venit și au plecat, democrația, cu toate defectele și slăbiciunile ei, încă rămîne apărarea noastră cea mai sigură împotriva tiraniei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: