Antepostscriptum

Isteria de după treizeci

Posted on: 2015/10/28

De ce atîta panică?

De ce, în spațiul virtual, se împrăștie zeci de articole din care femeile, și anume femeile (nu și bărbații) ce au trecut de treizeci de ani, au atîtea de învățat? De ce au acestea tonul pomelnicului anilor ce au trecut și ifosele îndrumarului care să te învețe ce să faci ca să-ți fie iertată vîrsta. Pe pași. Neapărat, pe pași. Ce s-a întîmplat la treizeci de ani? Că mi-a scăpat. De ce se crează, artificial, această barieră psihologică căreia i-aș spune ”isteria de după treizeci”?

O fi avînd majoritatea femeilor această problemă și se încearcă să fie ajutate? Posibil, dar cred că efectul este invers, pentru că,  dacă ai problemele ”isteriei de după treizeci” și nu reușești să ții pasul cu sfaturile din articolele alea deștepte (ceea ce e inevitabil, după cum bine știți), cazi într-o panică și mai mare, că, uite – nu poți, nu știi, nu reușești!!! Gata, totul e pierdut! Pentru că, dacă ai suspecții asupra unei probleme imaginare și, cînd colo, găsești undeva sfaturi cum s-o remediezi, se întîmplă: unu – ți se confirmă problema, doi – ți se agravează panica.

Exclud din start argumentul cu ajutorul, pentru că: unu – de obicei articolele nu-s scrise de specialiști și, doi – o, haide, sunt grețoase și sexiste.

Adică, cam așa: ți se indică cum să nu te simți femeie de ”categoria a doua” și ce să mănînci dimineața, pe stomacul gol, de parcă, odată ce ai trecut de pragul de treizeci, ți s-a schimbat părerea despre tine și de parcă, pînă la treizeci, era OK de luai chiar și oțet pe nemîncate… Ți se indică ce să faci ca să continui să fii seducătoare și să atragi privirile Lor, știți voi, de parcă, de cînd suntem și toată viața, asta ne scremem să facem – cum s-o mai dregem ca să-i punem pe jar. Come on, îți iese fără să vrei, mai ales după treizeci.

În fine, per general, cazul prinde cam următorul contur: femeia după treizeci are o problemă (sau multe probleme), care trebuie neapărat rezolvată ca să nu devină ea însăși, femeia, o problemă. Și ce e mai rău în toată chestia aceasta e că femeile sunt împărțite pe categorii de vîrste, știi, ca vacile la fermă – bune de fătat, bune de carne. Nu prea am văzut articole similare despre bărbați, ba exact inversul – cît de sexy devin cînd le apar niște fire gri pe la tîmple (nu c-ar fi minciună…)! Și dacă să împarți lumea în femei și bărbați e firesc (și aici depinde de criterii), atunci, scuze, să împarți femeile în femei pînă la treizeci și după, e cam oribil.

Nici eu nu-s specialist, dar dacă tot veni vorba, hai s-o bag și pe-a mea – părerea. Măcar pentru ca s-o tragă prin vreo statistică a ”sărmanelor” de după 30, să le mai înclin măsurătoarea.
De ce, paștele mătii, trebuie să împarți viața pe etape, marcate de un nivel tot mai scăzut al fericirii, dacă ar trebui să trăim fluent cît avem de trăit, fiind din ce în ce mai fericiți, azi mai mult ca ieri și mîine mai mult decăt azi?

Oare pentru că s-a întîmplat cea mai mare pățanie pe care puteai s-o pățești pe nepețite – ai trecut de treizeci? Mare brînză! Să-ți spun eu ce-ai pățit? Scuze, nu pe pași, poți s-o iei în ce orice ordine vrei:

S-a întîmplat că ești deșteaptă. Și nu pentru că ai făcut cel mai probabil, pînă la această vîrstă, cel puțin o facultate sau o școală de orice fel, dar pentru că ai înțeles cum stau lucrurile, știi cum să te miști în lumea asta, cum să nu ”calci pe bec” sau cum să calci pe becul care trebuie, cînd trebuie, de cîte ori trebuie (citește îți trebuie). Așadar, ești inteligentă, ești înțeleaptă, ești șmecheră dacă vrei. Ai, într-un cuvînt, experiență. Iar experiența naște ce? Corect, încredere în sine.

S-a întîmplat că ai ajuns, în sfîrșit, să ai încredere în tine și să ai suport pentru încrederea aceasta. Pentru că știi. Pentru că poți. Pentru că știi ce poți și ce nu poți. Pentru că ai încercat, iar dacă n-ai încercat, știi dacă vrei sau nu să încerci. Încrederea se vede în felul cum vorbești, cum privești, cum pășești, cum taci. Ai încredere în ceea ce spui, în ceea ce faci, în ceea ce vrei și, ce e mai important, nu te temi să vrei.

S-a întîmplat că te-ai descoperit  – un fel de cognosce te ipsum cît de cît rezolvat – și, ca rezultat, s-a întîmplat că ai adoptat un stil. Acela care era al tău de la început, dar pe care nu-l aflasei și nu știai să-l folosești, sau poate că-l aflasei tu, dar nu-l aflaseră ceilalți, nu te identificau cu el și, carevasăzică,  încă nu putea lucra în favoarea ta. Stilul care te deosebește, acel ceva cu care te asociază oamenii cînd se gîndesc la tine. Cartea de vizită. Aha, asta-i treabă mare, mai ales cînd totul e firesc și netras de urechi. Adică, numai așa. Altfel, hm, cred că n-ai treizeci. 😉

S-a întîmplat că te simți împlinită cu visele tale. Nu pentru că s-ar fi realizat toate, dar pentru că ai un plan. Și e știut că nu visele împlinite sunt cele care îți aduc satisfacția, ci efortul depus pentru a le împlini. Ha, iar tu ai treizeci și știi asta. Acum a venit conștiința că plăcerea de a munci pentru a realiza ceva, pentru a-ți construi o cale, pentru a-ți urma un vis, în fine, plăcerea de a munci depășește plăcerea obținerii bombonicii pe gratis. (Bine, de-acord, nu în toate cazurile.) Hm, să duci de nas un fraier care să te întrețină o fi și ea o muncă, mărog, fiecare cu mama măsii lui, dar ideea e că ajunci să-ți faci, cu timpul, o artă din ocupația ta, din munca ta de zi cu zi sau, pur și simplu, începe să-ți placă să ai o ocupație, nu doar să-ți placă să ai ceva.

S-a întîmplat că, na!, poți să te bucuri de viață, de vreme ce ai destulă minte și capacitate (putere, influență, dibăcie, dorință…) ca să știi ce vrei, cum vrei… de cîte ori vrei sau dacă nu mai vrei. Ei, și dacă-i așa, de ce naiba încearcă să te zombeze cineva că ai pățit-o – ai trecut de treizeci! Foarte bine! În sfîrșit!

Și să nu-mi zici că ești obosită și n-ai timp pentru tine. Că devii isterică…
 
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: