Antepostscriptum

Ediția a VIII-a a Clubului Științific ”Evoluția”

Posted on: 2016/07/14

A sosit și multașteptata (de mine, personal) lecție de fizică! Raportorii de astăzi, în cadrul celei de-a opta ediții a Clubului Științific ”Evoluția”, au vorbit despre energia nucleară și aplicațiile acesteia (Dorin Dusciac), precum și despre radiațiile ionizanante și evoluția veții (Ionel Bălan).

Dorin Dusciac, într-o relatare accesibilă, evoluînd de la teorie la practică, a vorbit despre structura atomului și despre fisiunea nucleară, adică despre acea reacție în urma căreia se eliberează o cantitate enormă de energie  (dacă energia de imput a neutronului care bombardează uraniul este de 4-6 MeV, atunci energia eliberată în urma fisiunii este de 200 Mev – un evident buget energetic pozitiv), apoi despre domeniile de aplicare a energiei nucleare, analizînd, în final, și cît de realistă ar fi imprementarea unui proiect de construcție a unei centrale nucleare în Republica Moldova (concluzia este că ar fi ireal, din mai multe cauze – nu avem ingineri calificați în domeniu, nu avem resurse de apă suficiente pentru răcirea reactorului, ș.a.). Au fost demontate și cîteva mituri referitor la radiație și reactoare nucleare (emisiile de CO2 din energia nucleară au o valoare medie de 0,015 kgCO2/kWh, apropiată de cele din energia eoliană (0,016gCO2/kWh), ”fumul poluant” care îl vedem ieșind din giganticele turbine de la centralele nucleare nu-i decît vapori de apă, pentru că pentru răcirea reactorului e nevoie de foarte multă apă, care are proprietatea de a se evapora la încălzire 🙂 ), de asemenea nefiind evitate discuțiile despre problemele ridicate de obținerea energiei nucleare, cum ar fi problema depozitării deșeurilor nucleare, o problemă care impune reducerea utilizării acestui tip de energie, la nivel mondial.

O curiozitate prezentată, ca fapt divers, de Dorin a fost informația despre existența unui laborator științific, în Bordeaux, care verifică autenticitatea vinurilor vechi, în baza analizei componenței chimice a acestora, prin metoda de Cesium dating. Idea este că radioizotopul Cesium 137 a apărut în natură după explozia nucleară de la 1945. Cunoscînd acest lucru și ”verificînd” compoziția vinului, putem determina dacă vinul este fabricat pînă la sau după acest an.

Multe lucruri pe care le știam despre radiație, pînă la această lecție, le-am aflat tot de la Ionel Bălan (biochimist, cel de-al doilea speaker din seara de azi) sau de la tata (chimist fizic), dar acum am avut posibilitatea să le văd adunate împreună într-o prezentare destul de consistentă, relatată în cel mai laconic mod posibil pentru o temă atît de vastă. Ionel ne-a arătat că evoluția lumii vii a avut loc în prezența radiațiilor ionizante, dar că aceasta a scăzut pe parcursul evoluției și probabil că acestă scădere este și unul din factorii care au ”permis” lumii vii să evolueze și să devină din ce în ce mai complexă. Desigur că și azi suntem expuși radiației, dar, printre altele, organismele au căpătat și o anumită rezistență la radiație (există niște enzime care ”inspectează” periodic lanțurile de ADN și ”repară” rupturile provocate de radiații), existînd chiar și organisme pluricelulare ”indiferente” față de nivele foarte înalte de radiație. Am aflat despre efectele radiației asupra celulei, aceasta putînd supraviețui în urma radiației, o altă posibilitate e aceea că celula moare sau, în sfîrșit, o a treia posibilitate este că celula crează mutații care, dacă se dovedesc utile organismului, duc la crearea de noi caractere. Deci, într-o anumită măsură, se poate vorbi despre radiație ca despre o sursă de biodiversitate.

Prezentarea a stîrnit multe întrebări, la care Ionel a răspuns foarte detaliat, demontînd și el alte cîteva mituri despre radiație (acela că telefoanele mobile ar fi dăunătoare – iradiindu-ne, de exemplu). Discuția postprezentare a durat probabil mai mult decît prezentarea însăși, ceea ce dovedește interesul deosebit pentru această temă destul de vastă. Ionel s-a arătat dispus să răspundă și la alte întrebări, referitoare la temă, dacă îl telefonați la serviciu (doar că eu am să updatez articolul cu numărul de telefon, nu l-am notat).

Și, printre altele, vin din ce în ce mai mulțe persoane interesate de știință la Club, acesta este un trend frumos și încurajator.

TU CÎND VII? 😉

PS. Azi a avut loc și prima mea miniprezentare, din cadrul Clubului – am prezentat cartea ”Amprenta lui Galileo” de Peter Atkins, despre care voi deja știți dintr-o postare anterioară de pe acest blog.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: