Antepostscriptum

Ediția a XI-a a Clubului Științific ”Evoluția”

Posted on: 2016/10/26

De-i frig, de plouă, de-i campanie electorală, cei mai curioși și pasionați de știință se adună, în fiecare lună, la edițiile offline ale Clubului ”Evoluția”, pentru a afla ceva interesant și util.

Azi, Silvia Ursul (ecolog, ornitolog) ne-a povestit despre evoluția migrației în lumea păsărilor, despre întrebările pe care și le pun ornitologii referitor la fenomenul migrației și despre teoriile care încearcă să răspundă la aceste întrebări, mai exact despre teoria ”sudică” și cea ”nordică”, împăcate, în cele din urmă, de un cercetător care a explicat că cele două ipoteze nu se exclud reciproc. Am aflat despre obiceiurile migratoare ale păsărilor (la unele specii migrează doar exemplare tinere sau doar femelele, la altele migrează mai întâi exemplarele tinere, apoi cele vârstnice), despre cauzele migrației, precum și despre distanța, deseori uimitoare, parcursă de unele specii, cum ar fi chira arctică, o specie care poate fi întînită doar la poli și care parcurge aproximativ 35 de mii de kilometri anual, zburînd de la un pol la altul. Silvia ne-a mai povestit și despre factorii care pot influența migrația, vorbindu-ne despre un caz destul de recent de schimbare a obiceiurilor de migrație a gâștelor cu gât roșu care și-au mutat brusc, prin anii ’60, cartierul de iernare din zona Mării Caspice în zona Mării Negre, iar cauza ar fi schimbarea obiceiurilor agricole ale locuitorilor zonei Mării Caspice, care anterior cultivau culturi cerealiere, în acea zonă, iar recent au schimbat destinația agricolă a teritoriului.

Pe Silvia am ascultat-o de două ori, în cadrul Clubului, și deja pot să spun că, prin pasiunea cu care își abordează și prezintă subiectele, m-a făcut și mă uit altfel la păsări.

Aceasta a fost partea romantică.

A urmat partea urât mirositoare a realității. Al doilea raportor, Sergiu Andreev (ecolog, zoolog) ne-a arătat, în prezentarea sa despre evoluția paradigmelor sanitației, limita de jos (literalmente) a civilizației. Și dacă încă credeți că suntem foarte civilizați, atunci îmi pare rău să Vă dezamăgesc, dar respirăm, bem și ne scăldăm în… excremente (tot literalmente) pardon, deșeuri umane. Sergiu ne-a prezentat istoria tehnologiilor de tratare a deșeurilor umane, de la Civilizația Indusului și Cloaca Maxima a romanilor la sistemele moderne de tratare a deșeurilor; ne-a vorbit despre avantajele și dezavantajele sistemelor centralizate și descentralizate (dar mai ales despre avantajele celui descentralizat și dezavantajele celui centralizat), ne-a explicat ciclurile energiei și nutrienților, ne-a distrat cu curiozități din lumea științei sanitației și ne-a avertizat că apele din fântânile Moldovei sunt poluate cu nitrați și alți poluanți în proporție de 80%, anume din cauza toaletelor improvizate de la țară, deșeurile din acestea nimerind în apele freatice și de acolo, direct în organismul uman. O alternativă, nu cu mult mai costisitoare decat aceste improvizații, există și o reprezintă toaletele cu colectare separată a excrețiilor – o tehnologie simplă și ingenioasă care, pe lângă faptul că este ecologică, mai are și alte implicații utile, în sensul că excrețiile separate pot fi utilizate ulterior în agricultură.

Sergiu a fost deosebit de bun cu cei prezenți azi pentru că, pe lângă faptul că ne-a prezentat un subiect interesant într-un mod captivant, ne-a mai și oferit câte o carte despre sanitația ecologică, a cărui autor este.

Așadar, în timp ce politicienii inventează noi și noi metode de a ne baga în rahat pardon – la ananghie, știința elaborează soluții pentru a ne scoate de acolo.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: