Antepostscriptum

„Darwin”, Maxim Certanov

Posted on: 2016/11/20

”Beneficiul este doar efectul secundar al căutării adevărului.”

Charles Darwin

Pentru lumea științifică, teoria evoluționistă nu mai are nevoie de dovezi, ea este un adevăr recunoscut, iar descoperirile care nu au cum să înceteaze a apărea, nu fac decât s-o susțină și, poate, s-o completeze, pe alocuri. Că lumea organică se tranformă, evoluând, e la fel de evident ca și faptul că Pământul se rotește în jurul Soarelui, cu toate acestea, noi și noi antidarwiniști pot fi întâlniți zilnic, la fiecare pas.

Se pare că tot ce trebuie de făcut e să citești dovezile, ca să te convingi și să nu mai revii la această întrebare, dar de ce să faci efortul de a urmări un lanț logic de la început până la capăt, dacă în articole scurte, cu titluri senzaționale, teoria e descalificată în trei alineate nefondate, dar atât de ușor de digerat și atât de conforme amorului nostru propriu? Și se pare că adevărul acestor articole este acceptat fără rețineri și întrebări adăugătoare, în timp ce evoluționiștilor li se cer noi și noi dovezi, dovezi cu care deja sunt încovoiate rafturile academiilor din lumea întreagă… Cei mai înflăcărați solicitanți sunt cei care, fără nici o dovadă, sunt mulțumiți să creadă că toată lumea vie a apărut ”pur și simplu”, dintrodată… Ei bine, pe cei care nu au drept scop căutarea adevărului, ci doar satisfacerea amorului propriu, să-i lăsăm să și-l bălăcească în palavre deșarte, până se vor trezi din ”somnul rațiunii”, iar noi, cei iubitori de judecăți sănătoase și de fascinația cunoașterii, haideți să ne bucurăm de lectura biografiei uneia dintre cele mai luminate minți ale omenirii.

Indiferent ce cauți în biografia lui Darwin – istoria evoluției strălucitei sale rațiuni, descrierea evenimentelor ce au însoțit înaintarea ideilor sale sau, pur și simplu, viața omenească a unui geniu, vei fi deopotrivă mulțumit, citind cartea lui Maxim Certanov, Darwin. Plus la acestea, vei fi răsplătit cu explicații accesibile și foarte bine structurate asupra pricipalelor sale idei.

Cu referire  la viața eroului său, autorul nu se aruncă în căutarea senzaționalului orbitor, ci, obiectiv și organizat, studiază doar faptele și împrejurările reale, în măsura în care acestea sunt disponibile, și, tot atât de devotat, le redă, fără să le împodobească cu raționamente și concluzii deraiate. Astfel, aflăm despre omul-Darwin: despre tinerețea petrecută pe picior larg, cu cai și vânători, dar și cu frământări asupra căii de ales în viață, despre căsătoria cu Emma, despre tatăl iubitor care a fost pentru copiii săi, despre boala care l-a măcinat toată viața, dar care n-a putut să-i învingă dorința de cunoaștere, ce i-a alimentat abnegația cu care a observat și studiat plantele, gâzele și animalele; dar și despre părerile sale politice (era luptător împotriva sclaviei), despre atitudinea față de femei, despre previziunile sale intuitive, atât politice (SUA v-a ajunge o mai mare putere decât Anglia), cât și științifice, din domenii nebiologice (Luna e un fragment din Pământ), despre respectul pentru nemți, dar desconsiderarea francezilor, despre nemărginata dragoste pentru animale și respectul pentru orice ființă vie.  Ești liber să-ți creezi despre Darwin orice impresie vrei, după ce citești cartea, în ea oricum nu se face nici o aluzie care ți-ar împovăra libera apreciere, ci sunt orînduite doar acele evenimente ale cărui erou a fost renumitul biolog, a căror urmă s-a păstrat, obiectiv, în documente. În unica pagină în care autorul se ocupă, direct, de descrierea caracterului lui Darwin, o face obiectiv și fără să cadă în plasa idolatrizării obiectului studiului său, cum fac de obicei mulți dintre cei care scriu biografii.

Obiectul admirației autorului sunt, mai degrabă, ideile eroului său, pe acestea nu ezită să le descifreze cititorului ”liric”, prezentându-le explicit și concis, astfel încât să nu creeze confuzii, dar și apărându-le cu vehemență, însă nu cu o vehemență fanatică, ci bazându-se, din nou, pe cercetările și descoperirile cele mai recente din domeniu. Acesta este încă un argument în favoarea cărții –  ideile lui Darwin nu sunt privite doar din lumina epocii lui, cu critica și susținerea de care au avut parte atunci când au fost publicate – ci urma influenței lor este urmărită până în prezent, când multe dintre acele idei, considerate atunci erezii, au fost confirmate de știința modernă și scoase din noroiul desconsiderării. Astfel, evoluționismul darwinian, reînvie, azi mai actual decât ieri, demonstrând că geniul savantului a depășit secolele ca să se reconfirme și să se înrădăcineze tot mai adânc în conștiința rațională a umanității. Dezinvoltura și scânteile de umor cu care autorul demontează toate aberațiile ce s-au spus despre Darwin și lucrările lui, precum și redarea succintă și accesibilă a acestora, stimulează parcurgerea ușoară și captivantă a conținutului cărții. E greu să nu înțelegi evoluția după lectura cărții Darwin, a lui Certanov.

…dar, trebuie să recunoaștem că, în timp ce în Anglia secolului XIX, două mii de exemplare ale lucrarii lui Darwin despre râme (!) au fost vândute într-o singură zi, în secolul XXI oamenii nici nu se obosesc să citească un articol până la capăt, atât de mult am evoluat!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

De vă e foame

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: